Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
  • TAB - Kolejny element
  • SHIFT + TAB - Poprzedni element
  • SHIFT + ALT + F - Wyszukiwarka
  • SHIFT + ALT + H - Strona główna
  • SHIFT + ALT + M - Zawartość strony
  • SHIFT + ALT + 1 do 4 - Wybór menu
  • ESC - Anulowanie podpowiedzi

Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów

XIII edycja konkursu wojewódzkiego
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"


W niedzielę 04 sierpnia 2013 roku w Opolu - Bierkowicach odbył się XIII konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów". Gminę Krapkowice reprezentowały dwa koła Związku Śląskich Kobiet Wiejskich. Tegoroczna edycja konkursu była bardzo ciekawa jeżeli chodzi o różnorodność produktów
i bardzo bogata w smaki naszego regionu. Na cztery kategorie panie z gminy Krapkowice zajęły dwa pierwsze miejsca.
Nagrody główne otrzymały: Nudle rosołowe pani Gertrudy Drost z koła ZŚKW w Żużeli  oraz Kórnicki marcypan pani Beaty Machoń z koła ZŚKW w Kórnicy. Ponadto pani Maria Żmija-Glombik z koła ZŚKW w Walcach otrzymała nagrodę główną za syrop z dziywanny i pani Teresa Kern z Gospodarstwa Agroturystycznego w Walcach wyróżnienie za galaretkę z kwiatów czarnego bzu. Wszystkie produkty prezentowane przez laureatki konkursu to stare sprawdzone receptury pochodzące z przepisów babcinych zeszytów kulinarnych oraz przekazów rodzinnych - tradycyjnej kuchni śląskiej.

Nad.
Maria Żmija-Glombik

 


Fot.
Maria Żmija-Glombik
1. Kórnicki marcypan
2. Uczestniczki konkursu
3. Uczestniczki konkursu

1. Brak opisu obrazka 2. Brak opisu obrazka 3. Brak opisu obrazka

Wersja XML